WordPress.com of WordPress.org? Zo maak je de juiste keuze

In deze blog neem ik je mee in de verschillen, en dan vooral de voor- en nadelen, van wordpress.com en wordpress.org. Ik maak alle websites met WordPress, en ook alléén met WordPress, en er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je een keuze maakt of zomaar een abonnement afneemt bij WordPress.com omdat je niet afweet van het bestaan van WordPress.org. De verschillen deel ik hier met je!

Wordpress.com of WordPress.org - De voor- en nadelen | Global Graphics

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress.com

Als je nieuw bent in de wereld van websites, dan is het belangrijk om te weten dat er een verschil zit in WordPress.org en WordPress.com. Wanneer je naar WordPress.com gaat dien je een abonnement af te nemen voor het starten van je eigen website. Dat komt omdat WordPress.com een door Automattic gehoste service is. Simpeler gezegd: Automattic is het bedrijf achter WordPress en zij bieden zelf ook hosting-abonnementen aan. Hier zitten zowel voor- als nadelen aan verbonden die ik je later in deze blog vertel.

WordPress.org

WordPress.org is de zelf-gehoste versie van WordPress. Je kunt het eigenlijk zien als een gratis software waarvan je gebruik mag maken. Het vergt alleen even wat kennis en geregel om dit in te stellen, maar je kunt dus in principe gratis een website bouwen met deze software. Je bent met WordPress.org wel zelf verantwoordelijk voor het regelen van je hostingprovider (daar betaal je wel weer een laag bedrag voor) en het beheren van je website. Hier zitten voor- én nadelen aan.

De voordelen van WordPress.com

1

Je website is snel aan te maken

Je hoeft maar een domeinnaam te kiezen, een account aan te maken en een thema aan te klikken en je kunt je website in principe gaan vullen met je content. Zo kan je website diezelfde dag nog online staan.

2

Je hoeft je geen zorgen te maken over het kiezen van een hostingpartij

Je hosting loopt via WordPress.com, wat ervoor zorgt dat je niet heel het internet hoeft af te struinen naar een goede en passende hostingpartij.

3

De beveiliging van je website is voor je geregeld

Er is geen uitzoekwerk meer nodig voor welke plugin je moet hebben en hoe je deze op de juiste manier instelt. Dat is al voor je geregeld.

4

Je hebt geen technische kennis nodig

Doordat er al een heleboel vooraf voor je is ingesteld, is het vrijwel niet meer nodig om te coderen. Alles spreekt best wel voor zich.

Dan door naar de nadelen van WordPress.com

1. Je bent beperkt in het doen van aanpassingen

Het personaliseren van je website of het doen van aanpassingen gaat lastig omdat je maar beperkte of geen toegang hebt tot de broncode van je website. Dit is ook afhankelijk van het abonnement dat je hebt afgenomen maar het is wel handig om altijd bij de broncode te kunnen indien hier aanpassingen in gedaan moeten worden. Doordat je beperkt bent in het doen van aanpassingen, is er een kans dat er mensen met een zeer vergelijkbare website rondlopen omdat je deze minder kunt customizen.

 

2. De e-commerce mogelijkheden op WordPress.com zijn beperkt, tenzij je een van de hogere abonnementen kiest.

Doordat je niet alle plugins kunt downloaden zoals dat bij WordPress.org wel kan, is het lastig om een webshop te beginnen of toe te voegen aan je bestaande website. Is het nu nog niet van toepassing maar is het wel je droom om uiteindelijk een webshop toe te voegen aan je website? Dan is het slim om hier nu alvast rekening mee te houden.

3. Je kunt geen advertenties plaatsen met een plugin naar keuze

WordPress.com staat alleen advertenties toe via hun eigen advertentieprogramma (WordAds). Dit is wel afhankelijk van het abonnement dat je hebt gekozen. Eigen advertenties plaatsen is niet mogelijk zonder een duurder abonnement.

 

4. Je hebt niet alles zelf in beheer

Bij WordPress.com heb je beperkte toegang tot de serverbestanden en database van je website, wat bepaalde geavanceerde functies en aanpassingen kan belemmeren. Dat maakt het bijvoorbeeld ook lastiger om je website in de toekomst over te zetten naar een andere hostingpartij.

 

5. Je hebt beperkte keuze in thema’s en plugins

Als je kiest voor de goedkopere abonnementen binnen WordPress.com, dan zal je zien dat je beperkt bent in je keuze wat betreft thema’s en plugins. Je hebt namelijk alleen toegang tot de thema’s en plugins die zij beschikbaar stellen.

De voordelen van WordPress.org

1

Je kunt zelfs een webshop starten

Door Woocommerce te installeren en in te stellen kan je in principe gratis een webshop starten. Zo ga je ook nog eens geld verdienen met je website!

2

Je hebt volledige toegang tot de broncode

Je kunt je website dus volledig personaliseren door code toe te voegen aan de website.

3

Je hebt onbeperkte mogelijkheden qua advertenties op je website

Je bent niet gebonden aan maar één plugin/software om je advertenties mee te draaien.

4

Je hebt volledige toegang tot alle bestanden en databases

Daar moet ik wel bij zeggen dat het afhankelijk is van de hostingpartij die je kiest, maar bij 9 van de 10 is dit het geval.

5

Je kunt elke plugin en elk thema installeren die je wilt

Hier zitten geen beperkingen aan. Je kunt zelfs een thema kopen en deze op je website installeren als je niet vanaf 0 wil beginnen met bouwen.

Wordpress.com of WordPress.org - De voor- en nadelen | Global Graphics

De nadelen van WordPress.org

  1. Het vergt wat meer kennis om alles in te stellen en te customizen
  2. Je moet nog op zoek naar een passende hostingpartij
  3. Het duurt iets langer voordat je website online staat doordat je even je weg moet vinden binnen WordPress.org.
  4. Door zoveel vrijheid is er een kans dat je fouten maakt bij gebrek aan kennis of verkeerde plugins op je website zet, wat de kans om gehackt te worden vergroot.

Hoe kies ik dan de juiste hostingpartij?

Het vergt even wat uitzoekwerk om erachter te komen welke hostingpartij het beste bij jou en je wensen past. Er zit namelijk veel verschil in kwaliteit. Je keuze zou ik af laten hangen van je wensen. Vragen om jezelf te stellen zijn bijvoorbeeld: Vind ik klantenservice belangrijk? Wil ik dat het een groen/duurzaam bedrijf is? Moet het een Nederlands bedrijf zijn of is internationaal ook prima? Wat wil je uitgeven aan een goed hostingabonnement? En vooral: wat zit er allemaal inbegrepen in je abonnement?

Mocht je advies willen in het kiezen van een passende hostingpartij, dan raad ik je aan om deze blog te lezen die ik een tijdje geleden erover schreef. Hierin staat echt ontzettend veel informatie over hosting en passende partijen afhankelijk van de antwoorden die je op de vragen hierboven hebt gegeven.

Nog even kort samengevat

Er zitten dus voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van WordPress.com. Een voordeel is dat veel technische zaken al vooraf voor je zijn geregeld. In principe kan je website al met een paar klikken op de knop online staan, zonder dat je veel technische kennis voor nodig hebt. Hier betaal je maandelijks een vast bedrag voor. Wanneer je gaat groeien met je bedrijf zal je wel al snel gaan merken dat je tegen beperkingen aanloopt. Dan moet je hele website worden overgezet óf je moet overstappen naar een duurder abonnement.

Ga je voor WordPress.org, dan ben je veel flexibeler in de mogelijkheden. Je kunt letterlijk álles met je website doen omdat je deze volledig in eigen beheer hebt en kunt customizen. Het vergt alleen wat meer tijd en kennis vergeleken met WordPress.com, maar als je je erin verdiept is dit het wel waard. Het kan je namelijk geld en gedoe in de toekomst besparen.

Wordpress.com of WordPress.org - De voor- en nadelen | Global Graphics

Mijn advies

Persoonlijk zou ik al-tijd kiezen voor WordPress.org. Je bent vele malen flexibeler en kunt er meer kanten mee op. Je hoeft niet binnen de lijntjes van de maker te blijven. Hopelijk is het jouw doel om met je bedrijf en dus ook je website te groeien, en om vooruit te denken is het simpelweg verstandiger om voor WordPress.org te gaan. Dat scheelt je in de toekomst een heleboel extra werk voor het stopzetten van je abonnement en het overzetten van je website naar een nieuwe hostingprovider.

Global Graphics Creative Studio | Webdesign & Grafisch ontwerp

Gebrek aan technische kennis?

Vind je het spannend omdat je geen technische kennis hebt? Dan kun je het altijd nog laten uitbesteden. Het instellen van de basisbeginselen van een website is niet ingewikkeld, hier help ik je met alle liefde bij.

Laat je je website door mij bouwen, dan neem ik dit hele stuk voor je uithanden. Jij hoeft je alleen maar zorgen te maken over het kiezen van een domeinnaam, die ik vervolgens voor je vastleg. Zodra je website online staat krijg je zelfs een paar maanden onderhoud cadeau. Dan kun jij écht van je nieuwe website gaan genieten!

Related Posts:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *