Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

Als je besluit om bij Global Graphics een branding pakket af te nemen, dan krijg je na afronding de bestanden in zowel RGB, als CMYK aangeleverd. Het is dan wel zo handig om te weten wat dit betekent en wanneer je welke bestandsvorm moet gebruiken. En ook al neem je geen pakket bij me af, dan is het alsnog handig om de verschillen te weten. Bijvoorbeeld als je zelf je Instagramposts ontwerpt of als je toch liever zelf aan de gang gaat met je visitekaartjes, flyers of het ontwerpen van een ebook.

Is het je al eens opgevallen dat de kleuren op je scherm er anders uitzien dan wanneer je het bestand afdrukt? Dat heeft te maken met de verschillende kleurprofielen die worden gebruikt. Gebruik je niet het juiste bestand op het juiste moment, dan kan het dus zijn dat de kleuren anders uit gaan vallen. Jouw huisstijlkleuren zien er dan niet meer uit zoals jij voor ogen had. Zonde! Voorkom dat met deze uitleg over RGB en CMYK.

RGB

RGB staat voor de kleuren red, green en blue. De primaire kleuren worden gebruikt om te mengen en hiermee andere kleuren te maken die geschikt zijn voor digitaal gebruik. Met RGB kunnen 16.777.216 verschillende kleuren gemaakt worden omdat de drie kleuren van RGB worden verwerkt met een intensiteit van 0 tot 255. De 0 staat hier voor de afwezigheid van deze bepaalde kleur, en 255 is de maximale intensiteit. Door elke kleurkanaalwaarde met elkaar te combineren, krijg je alle mogelijke kleurcombinaties die in het RGB-systeem beschikbaar zijn.

Misschien wordt het hiermee te technisch. Vandaar dat ik even kort heb samengevat waar het eigenlijk om gaat: RGB wordt breed toegepast in digitale beeldschermen, en ook grafische ontwerpen, digitale kunst en webontwikkeling maken gebruik van kleurmodel RGB. Je gebruikt RGB voor het presenteren van kleurrijke visuele content op allerlei digitale platforms. Dat komt omdat er zóveel verschillende combinaties mee kunt maken. 

CMYK

CMYK staat voor de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Key staat voor de kleur zwart. Dat zijn de vier kleuren die worden gebruikt om daarmee heel veel andere kleuren te maken. Met CMYK kunnen ongeveer 1 miljoen kleuren gemaakt worden. Dit is een stuk minder dan bij RGB en dat komt omdat CMYK vrijwel alleen wordt gebruikt voor drukwerk en printers niet zomaar alle kleuren kunnen drukken.  

CMYK maakt gebruik van pigmenten om kleuren te creëren voor afdrukken op papier. Cyaan, magenta, geel en zwart worden als het ware over elkaar heen gedrukt om verschillende kleuren te krijgen. 

CMYK wordt puur gebruikt voor drukwerk. Ga jij dus flyers, visitekaartjes en facturen af laten drukken? Zorg er dan altijd voor dat het document in CMYK is opgebouwd en dat afbeeldingen zijn omgezet naar het CMYK kleurprofiel om te voorkomen dat kleuren er anders uitzien dan op jouw computerscherm. 

Website en Webshop ontwerp JUUL Shoes | Webdesign | Global Graphics

Wat gebruik je dan waarvoor?

In de uitleg over de kleuren heb ik het al kort gehad over wanneer je welk kleurenprofiel gebruikt. Hieronder heb ik nog een kort overzicht gemaakt met voorbeelden, plus het bijpassende kleurenprofiel. 

Voor de volgende ontwerpen gebruik je de RGB kleurinstelling

Social media uitingen bijv. Instagram en Facebook

Websites en apps

Emails en presentaties

Online advertenties

Kortom: Voor alle online uitingen gebruik je RGB.

Voor de volgende ontwerpen gebruik je de CMYK kleurinstelling

Brochures, folders en magazines

Visitekaartjes en stickers

Bedankkaarten en vouchers

Geboorte-, rouw- of verjaardagskaarten

Kortom: Voor al het drukwerk gebruik je CMYK.

JUUL. shoes Branding visitekaartje | Global Graphics Creative Studio

Hoe stel ik Canva juist in?

Omdat Canva een digitale app/website is wordt het kleurprofiel van een document dat je aanmaakt automatisch op RGB gezet. Het is daarom belangrijk dat je, wanneer je aan de slag gaat met het ontwerpen van drukwerk, je het kleurprofiel omzet naar CMYK. Gelukkig is dit wel mogelijk in Canva!

 

Kleurprofiel omzetten naar CMYK:

Als je jouw huisstijkleuren invoegt in Canva, zorg er dan voor dat je de HEX code voor je CMYK-kleur invoert. Klinkt dit te ingewikkeld? Je mag altijd contact met me opnemen als het niet lukt.

Is je document af en wil je de PDF downloaden? Klik op het delen-icoontje, vervolgens op downloaden en kies vervolgens bij bestandstype PDF afdrukken.

Klik op Gereed en selecteer Kleurenprofiel CMYK. Druk nogmaals op Download en je hebt het juiste bestandsformaat gedownload!

Afsluiting

Misschien heb een grafisch vormgever die je helpt bij het ontwerpen van al je social media uitingen en drukwerk. Hij of zij weet dan precies hoe dit allemaal in elkaar steekt dus dan heb je misschien niet heel veel aan deze blog. Maar maak je je ontwerpen zelf? Dan zijn dit handige pijlers om rekening mee te houden wanneer je zelf met je ontwerpen aan de slag gaat. 

Related Posts:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *