Phishingmails herkennen: hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
Phishingmails zijn een veelvoorkomend probleem en worden steeds professioneler. Onlangs zijn er phishingmails gesignaleerd die gericht zijn op website-eigenaren met een hostingpakket of domeinnaam bij hostingproviders zoals Vimexx. Zelfs als je geen klant bent bij Vimexx, kun je deze mails ontvangen. Ze lijken betrouwbaar, maar zijn bedoeld om je gegevens te stelen, je geld afhandig te maken of je op een andere manier op te lichten.
In deze blog lees je hoe je phishingmails kunt herkennen, wat je moet doen als je twijfelt en hoe je jezelf beschermt tegen oplichting.
Wat zijn phishingmails?
Phishingmails zijn frauduleuze e-mails die lijken te komen van betrouwbare partijen, zoals hostingbedrijven, banken of webshops. Het doel van deze mails is om je persoonlijke gegevens, zoals inloggegevens of bankinformatie, te verkrijgen of om je te verleiden een nepbetaling te doen.
Hostingproviders zoals Vimexx worden vaak als ‘afzender’ gebruikt in deze mails, omdat hun klanten geregeld belangrijke communicatie en facturen via e-mail ontvangen. Hierdoor kunnen deze phishingmails overtuigend overkomen.
Hoe herken je phishingmails?
Hoewel phishingmails steeds echter lijken, zijn er verschillende kenmerken waaraan je ze kunt herkennen:
Onpersoonlijke aanhef – Betrouwbare bedrijven spreken je meestal aan met je (volledige) naam. Zie je een algemene aanhef zoals “Beste klant” dan kan het om een phishingmail gaan.
Slechte kwaliteit afbeeldingen – Phishingmails bevatten vaak afbeeldingen van lage kwaliteit of slecht opgemaakte lay-outs. Dit wijkt af van de professionele uitstraling van betrouwbare bedrijven.
Onverwachte links – Ga met je muis over een link in de e-mail (zonder erop te klikken) en kijk waar deze naartoe leidt. Een onbekend of afwijkend webadres is een duidelijk teken dat er iets niet klopt.
Ongebruikelijk e-mailadres – Controleer altijd het e-mailadres van de afzender. Vaak wijkt dit net iets af van het officiële e-mailadres van de organisatie. Denk aan subtiele fouten zoals extra letters of een afwijkend domein.
Dringende taal – Let op zinnen zoals “Betaal nu om je account actief te houden” of “Je domeinnaam wordt vandaag verwijderd als de betaling niet is voldaan”. Phishingmails proberen paniek te zaaien, zodat je snel handelt zonder goed na te denken.
Belangrijke tips om phishing te voorkomen
Om jezelf te beschermen tegen phishingmails, zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen:
Betaal nooit via een link in een e-mail – Log altijd rechtstreeks in op je account via de officiële website van je hostingprovider om facturen of meldingen te controleren.
Wees alert op onverwachte meldingen – Ontvang je een mail over een factuur of betaling die je niet verwacht? Controleer deze zorgvuldig.
Gebruik tweestapsverificatie – Veel hostingproviders bieden tweestapsverificatie aan voor extra beveiliging. Activeer dit om je account beter te beschermen.
Verwijder verdachte mails direct – Klik niet op links en download geen bijlagen als je een phishingmail ontvangt.
Wat te doen als je twijfelt?
Heb je een verdachte e-mail ontvangen en weet je niet zeker of deze echt is? Controleer de e-mail op de hierboven genoemde kenmerken. Twijfel je dan nog, dan raad ik je aan om de mail te verwijderen en de klantenservice van je hostingprovider te benaderen. Neem daarin geen risico’s.
Phishingmails vormen een steeds groter risico, maar door alert te blijven en bovenstaande tips te volgen, kun je veel problemen voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd precies weet waar je hosting en domeinnaam zijn ondergebracht en wees voorzichtig met het delen van informatie.
Related Posts:
De waarde van een chatbot voor je groeiende business
In een tijd waarin snelheid en efficiëntie cruciaal zijn, kan een chatbot een slimme toevoeging zijn aan je website. Of je nu leads wilt filteren,...
Wanneer kies je voor een meertalige website?
Veel ondernemers vragen zich af of een meertalige website bijdraagt aan een betere vindbaarheid in Google. Het korte antwoord: ja, als je het goed...
Redenen om geen Linktree te gebruiken voor je link-in-bio
Veel ondernemers halen vandaag de dag nog steeds een heleboel klanten uit Instagram. Om ervoor te zorgen dat iemand klant wordt, wil je het...
0 Comments