Waar moet je op letten bij de aanschaf van hosting?

Het kiezen van een goede hostingpartij voor je website is van groot belang. Daarom is het handig om rekening te houden met een aantal factoren. In deze blog vertel ik je wat deze factoren zijn en geef ik je tips over de aanschaf van hosting.

Wat is hosting?

Laten we bij het begin beginnen: Wat is hosting nou eigenlijk? Hosting is als het ware een online ruimte die je huurt om je website op te slaan zodat deze vanuit overal ter wereld te bezoeken is. Zonder hosting kun je dus ook géén website bouwen. Aan alleen een domeinnaam heb je dus niet genoeg.

Er is een groot aanbod als het gaat om hostingpartijen en er is een groot verschil in kwaliteit. Het is daarom heel belangrijk om goed vooronderzoek te doen voordat je een abonnement afneemt. Naderhand je website overzetten naar een andere hostingpartij kost onnodig tijd, geld en is vooral heel vervelend, vooral als je het had kunnen voorkomen.

Hoe kies je een hostingpartij?

“Ik betaal het liefst zo min mogelijk”

Het is goed om bij jezelf na te gaan wat voor jou belangrijk is. Wil jij het liefst zo min mogelijk betalen? Dan zit je goed bij een partij zoals Strato. Hier betaal je weinig, vooral voor het kleinste abonnement. De klantenservice is niet heel goed bereikbaar en Γ‘ls je ze al te pakken krijgt dan is de klantenservice niet echt behulpzaam. Wil je upgraden (voor meer bezoekers of opslagruimte bijvoorbeeld) dan lopen de kosten ook al snel hoog op waardoor je niet eens meer goedkoper uit bent vergeleken met andere hostingpartijen.

Een hostingpartij als Strato is dus prima voor kleine websites met weinig bezoekers en als je veel verstand hebt van hosting, waardoor je de klantenservice niet hoeft in te schakelen.

Mijn advies: Heb je af en toe hulp nodig bij hosting- en websitegerelateerde zaken of ben je van plan veel bezoekers op je website of webshop te ontvangen, dan raad ik aan om iets meer te betalen.

“Ik vind extra’s zoals een zakelijk mailadres, automatische backups en een SSL certificaat erg belangrijk”

Er zijn veel bedrijven die bovenstaande zaken aanbieden. Vrijwel alle bedrijven die in deze blog genoemd zijn en nog genoemd gaan worden bieden dit aan. Ook Transip, Mijndomein en Neostrada zijn Nederlandse bedrijven waarbij dit soort zaken zijn inbegrepen. Ik raad je ook echt aan om een partij te kiezen waar bovenstaande zaken bij zitten, zelfs als het niet je prioriteit is. SSL is namelijk belangrijk qua beveiliging, automatische backups zijn fijn om te voorkomen dat je website

“Ik vind goede klantenservice erg belangrijk”

Er zijn meerdere partijen waarbij ik echt te spreken ben over de klantenservice. Als je het belangrijk vindt dat de klantenservice Nederlands spreekt, dan zou je eens kunnen kijken naar partijen als Vimexx, Antagonist of Versio. Alledrie zijn dit Nederlandse bedrijven die bekend staan om hun goede klantenservice. Ga je liever internationaal, dan kun je bijvoorbeeld gaan voor Siteground, Bluehost of Hostgator.

“Duurzaamheid staat voor mij op nummer één”

Tegenwoordig is het voor veel ondernemers belangrijk om te verduurzamen. Een manier waarop je dit kunt doen, is door te kijken naar duurzame hostingpartijen. Het verschilt per hostingpartij hoe zij verduurzamen. Dit doen zij bijvoorbeeld door:

  • Gebruik te maken van groene energie
  • CO-2-compensatie: Denk aan het planten van een boom bij iedere verkoop of het ondersteunen van projecten voor hernieuwbare energie. Denk aan het bouwen van windmolenparken of zonne-energieprojecten.
  • Energie-efficiΓ«ntie: Hostingpartijen kunnen hun datacenters optimaliseren door bijvoorbeeld gebruik te maken van energiezuinige servers of het gebruiken van een koelsysteem die laag is in verbruik.

Een aantal duurzame opties voor hosting met Nederlandse klantenservice zijn; Greenhost, natuurlijkhosting en mijn.host. Vind je het prima om je hosting bij een internationaal bedrijf af te sluiten, dan zou je eens kunnen kijken naar duurzame internationale bedrijven zoals Greengeeks, Dreamhost en A2 Hosting.

Wil je meer informatie over hoe een hostingpartij duurzaamheid voorop zet? Groene hostingpartijen wijden hier vaak een pagina of blog aan op hun website. Het is en blijft nou eenmaal een goede USP. Zoek dit maar eens op, vergelijk een aantal opties en bedenk vooral wat voor jou belangrijk is.

Ik wil meerdere websites (domeinen) op één hosting hebben óf ik ben van plan een webshop te (laten) bouwen

Als je meerdere websites wil hosten op één account, dan betaal je automatisch al iets meer dan bij een losse domeinnaam/website. Dit bieden ze dan ook bij zo ongeveer alle hostingpartijen aan. Het is dan belangrijk om te kijken hoeveel opslag er is inbegrepen in je abonnement.

Later in deze blog neem ik je nog mee in de gemiddelde grootte van een website zodat je een idee krijgt van hoeveel opslag je moet hebben. Maar let wel op dat het een inschatting is en schat het daarom altijd een stuk ruimer in! Vooral als je niet goed weet hoe je een website moet optimaliseren om ruimte te besparen en je website te versnellen is dit belangrijk.

“Ik verwacht grote bezoekersaantallen op mijn website”

Het is lastig om een hostingprovider aan te wijzen die niet geschikt is voor grote aantallen. Wat ik je wΓ©l kan vertellen is waar ik zelf op zou letten bij het afsluiten van een hostingabonnement voor een website of webshop waarop ik grote bezoekersaantallen zou verwachten.

 

  • Kies een hostingpartij waar je gemakkelijk kunt upgraden als dat nodig is Γ©n die makkelijk bereikbaar zijn voor ondersteuning
  • Ga voor een hostingpartij met een goede reputatie op het gebied van prestaties en snelheid. De snelheid van je website is ontzettend belangrijk, vooral bij zo’n groot aantal bezoekers. Gemiddeld verlaat zo’n 40% van de bezoekers een website die niet binnen 3 seconden geladen is. Dit is ook veel een groot deel afhankelijk van de hostingpartij.
  • Persoonlijk zou ik niet gaan voor shared hosting. Dit is vaak minder geschikt voor websites met grote bezoekersaantallen doordat de serverresources worden gedeeld met andere websites op dezelfde server. Als er dan veel verkeer op één of meerdere websites op die server komt, dan kan dat voor prestatieproblemen zorgen of zelfs downtime veroorzaken.
  • Beveiliging is nog wel het allerbelangrijkste, vooral als je veel verkeer hebt. Kies een hostingprovider die voldoende beveiligingsmaatregelen biedt, zoals firewalls, DDoS-bescherming en regelmatige beveiligingsupdates. Dat betekent overigens niet dat je geen beveiligingsplugin meer op je website hoeft te zetten! Hulp hierbij nodig? Laat het me weten.

“Voor mij is gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk”

Als je Γ©cht alles zelf wilt doen omdat je bijvoorbeeld geen budget hebt of de touwtjes zelf in handen hebt, dan zou je eventueel eens kunnen kijken naar websites als Wix en Squarespace. Let er wel op dat hier ook een prijskaartje aan hangt. Ik zie en hoor van veel mensen dat ze uiteindelijk toch willen overstappen naar WordPress omdat ze toch tegen beperkingen aanlopen met andere partijen.

Als bedrijven eenmaal gaan groeien merken mensen dit pas op, en stappen ze liever over naar WordPress in combinatie met builders als Divi of Elementor. Squarespace en Wix-websites kunnen worden overgezet naar WordPress, maar het is vrij lastig en ik ken ook maar weinig webbouwers die dit doen. Handiger dus als je vanaf het begin de juiste keuze maakt.

Als je op zoek bent naar gebruiksvriendelijkheid dan raad ik sowieso aan om met een builder te werken. Je kunt dit in principe doen zonder gebruik te maken van enige code. Zoals hierboven al aangegeven werken builders als Divi en Elementor superfijn en zijn ze erg gebruiksvriendelijk, waardoor eigenlijk iedereen een website kan maken. Of deze dan uiteindelijk converterend is en technisch goed in elkaar zit is natuurlijk een volgende..

Het leuke is ook dat je bij vrijwel iedere hostingprovider WordPress op je website kunt zetten. Want kun je WordPress op je website zetten, dan kun je ook Divi of Elementor installeren.

Hoeveel opslag neemt een website ongeveer in beslag?

Het gemiddelde opslaggebruik van een website kan sterk variΓ«ren dus dat is lastig te zeggen. Het heeft te maken met het type website, de inhoud (hoeveel plugins gebruikt je website, zijn je foto’s geoptimaliseerd, heb je pdf’s of video’s op je website geplaatst, etc). Hieronder kun je een ruwe schatting vinden:

  • Een kleine tot middelgrote zakelijke website kan tussen de 100 MB en 1 GB aan opslagruimte innemen.
  • Een website met blog waarop regelmatig artikelen worden gepubliceerd en veel afbeeldingen op staan kan tussen de 50 MB en 500 MB in beslag nemen.
  • Een webshop met productafbeeldingen, productbeschrijvingen en transactiegegevens kan tussen de 500 MB en 5 GB of meer nodig hebben.

Verder raad ik je aan om altijd even reviews te lezen voordat je in zee gaat met een hostingpartij. De hostingpartijen die hierboven zijn genoemd zijn grote partijen waar veel over te lezen valt op internet. Er zijn ook meer dan genoeg kleine aanbieders die goede kwaliteit hosting en klantenservice bieden.

Global Graphics Creative Studio | Webdesign & Grafisch ontwerp

Hulp nodig bij het maken van een keuze of het instellen van de hosting?

Mocht je specifieke wensen hebben of er toch niet helemaal uitkomen (wat ik niet verwacht met zo’n uitgebreide handleiding) dan mag je me uiteraard altijd even een berichtje sturen. Ik kijk graag met je mee of help je zelfs met het instellen van de hosting. Je kunt er zelfs voor kiezen om je hosting abonnement via mij te laten lopen! Hiervoor betaal je een vast bedrag per jaar en ik stel kosteloos de basisinstellingen voor je in!

Sluit je liever zelf een hosting abonnement af maar wil je het alsnog door mij laten instellen? Ook helemaal goed. Neem contact met me door het contactformulier in te vullen of een mailtje te sturen. Dan kunnen we altijd eens kennismaken!

Heb je twijfels, vragen of wil je meer informatie over hosting? Stuur dan een mailtje naar hallo@global-graphics.nl of stuur me een berichtje via mijn socials!

Related Posts:

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zo kies je een goede domeinnaam - Global Graphics - […] Wil je meer informatie over hosting? Lees ook: Waar moet je op letten bij de aanschaf van hosting? […]
  2. Wordpress.com of Wordpress.org? Zo maak je de juiste keuze - Global Graphics - […] je advies willen in het kiezen van een passende hostingpartij, dan raad ik je aan om deze blog te…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *