Hier vind je gratis stockfoto’s voor jouw website!
Als ondernemer wil je graag serieus genomen worden door jouw (potentiële) klanten. Hierbij horen een mooie, duidelijke huisstijl die past bij jou en je bedrijf, een website, maar ook branding foto’s. En hoewel ik zeker aanraad om die investering hierin te doen, kan het natuurlijk zijn dat je hiervoor (nog) niet het budget hebt. Je bent immers net begonnen. Het kan dus zijn dat je keuzes moet maken omdat je niet voor alledrie kunt gaan.
Zelf ben ik van mening dat je écht niet moet besparen op alles wat met branding te maken heeft maar hier kun je (op het begin) kiezen voor een gratis alternatief. Namelijk: gratis stockfoto’s voor jouw website! Begint je bedrijf beetje bij beetje beter te lopen? Investeer dan ook écht in die brandingfoto’s. Maar voor nu deel ik een aantal websites met gratis stockfoto’s die je tijdelijk kunt gebruiken op jouw website!
Unsplash
Via Unsplash.com kun je een heleboel gratis foto’s downloaden. Er zit zelfs een zoekfunctie op zodat jij gemakkelijk kunt vinden van wat je zoekt. Om de fotograaf te bedanken voor de gratis foto raad ik je wel aan om de naam van de fotograaf te benoemen onder de foto, maar dit is geen verplichting.
Ook heeft Unsplash de functie om verschillende kwaliteit foto’s te downloaden. Heb je dus niet zo’n grote afbeelding nodig op je website? Download dan een kleiner formaat. Dit is namelijk ook beter voor de snelheid van je website.
Pexels
Pexels.com werkt eigenlijk bijna hetzelfde als Unsplash.com. Ook deze website met gratis stockfoto’s heeft een zoekfunctie en de luxe optie om meerdere groottes te downloaden. Hier kun je zelfs je eigen formaat afbeelding invoeren. Op Unsplash en Pexels kan ik negen van de tien keer de afbeelding vinden die ik nodig heb omdat ze zo’n grote database met foto’s hebben.
Het is gewoon fijn dat je geen aparte software nodig hebt om de foto’s te bewerken. Je kunt ze toch net wat meer eigen maken en dat doe je gemakkelijk en simpel op de website zelf. Ideaal als je het. mij vraagt! Het benoemen van de fotograaf is hier niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.
Pixabay
De derde website is ook één van mijn favorieten: Pixabay. Pixabay werkt ook weer ongeveer hetzelfde als Unsplash en Pexels. De foto’s zijn gemakkelijk te vinden door de zoekfunctie die de website biedt. Je kunt alle afbeeldingen gratis downloaden, zonder de fotograaf te benoemen.
De afbeeldingen kun je ook hier in verschillende formaten downloaden.
Vecteezy
De vierde stockfoto website die ik weleens gebruik, is Vecteezy. Deze gebruik ik minder dan de andere websites op dit lijstje omdat hier ook een heleboel betaalde foto’s op staan. Vecteezy heeft een zoekfunctie maar daarbij komen betaalde en gratis foto’s door elkaar te staan. Maar goed, misschien is de foto die je nodig hebt gewoon gratis dus het is het kijken waard.
Op deze website is het overigens verplicht om de fotograaf te linken onder de foto. Doe je dit niet, dan kun je hier hoge boetes voor krijgen. Let hier dus op!
Freepik
De vierde website die ik regelmatig gebruik is Freepik. Hier staan goede afbeeldingen op, maar vooral ook veel goede illustraties die je kunt gebruiken. Om afbeeldingen en vectoren te gebruiken van Freepik moet je ook hier de fotograaf/maker benoemen. Wil je dat niet doen? Dan kun je een abonnement afsluiten voor €7,50 per maand.
Een leuke toevoeging aan Freepik vind ik dat je, net als bij Pexels, de afbeelding online aan kunt passen als deze niet helemaal naar je zin is. Zo kun je filters toevoegen, de afbeeldingen draaien en bijsnijden, tekst toevoegen, elementen toevoegen en zelfs andere afbeeldingen in de gekozen afbeelding toevoegen. Deze filter is ook te gebruiken wanneer je geen abonnement hebt. Zeker een handige tool.
Picjumbo
Picjumbo werkt eigenlijk hetzelfde als Unsplash, Pexels en Pixabay. Je hebt een zoekfunctie waardoor je gemakkelijk door de honderden foto’s kunt zoeken, en de afbeelding is gemakkelijk in één knop te downloaden. Op Picjumbo heb je niet de functie om een afbeelding in verschillende groottes te downloaden, wat je bij sommige andere websites wel hebt. Ik raad je daarom wel aan om de foto altijd te verkleinen voordat je deze op je website zet. Waarom dit zo belangrijk is vertel ik je graag in een andere blog!
Het is bij Picjumbo niet verplicht om de fotograaf te vermelden als je gebruikmaakt van de foto.
Related Posts:
WordPress.com of WordPress.org? Zo maak je de juiste keuze
In deze blog neem ik je mee in de verschillen, en dan vooral de voor- en nadelen, van wordpress.com en wordpress.org. Ik maak alle websites met...
Zo kies je een goede domeinnaam
Voordat je een website gaat (laten) maken, dien je eerst een domeinnaam aan te schaffen en een hostingabonnement af te nemen zodat je je website ook...
Alles over contactformulieren op je website
Als webdesigner kom ik op veel verschillende websites terecht. En tijdens het doorlopen van veel websites zie ik dat contactformulieren op veel...
0 Comments